Csak egy számot mondj!!!

2015.08.23 08:42

Még gyerekkoromból való ez a fejtörő, apukám szokta volt elkápráztatni vele a gyerekeket, de a felnőttek sem voltak kivételek. Nehogy már pont erre ne tudják a helyes választ...

 

Íme, a történet:

Szegény kis Csiga, történetünk főszereplője, vidáman és gyanútlanul csúszott-mászott, azonban jártában-keltében minden elővigyázatossága elenére egyszercsak belepottyant egy hat méter mély használaton kívüli kútba. Azon kívül, hogy kissé megütötte magát, és jól megijedt, nem történt más baja. Szerencsére. Elkezdett gondolkodni, hogy nem maradhat itt örök időkre, tenni kell valamit. Ez a valami csakis a kimászás lehet. Nosza, neki is lódult nyomban, sebesen szelte a métereket a kút falán felfelé. Estig haladt is vangy három métert, de nagyon elfáradt, így éjszakára fel is függesztette a saját maga megmentésére irányuló mentőakciót. Reggelre kelvén azt tapasztalta, hogy ez a felfüggesztés nem is volt annyira jó ötlen, lévén, hogy álmában két métert visszacsúszott. :(  Viszont  az elhatározás az elhatározás, újból nekilendült a fény felé. Úgyanannyit haladt napnyugtáig, de akár mennyire is akarta volna sötétben is folytatni útját a szabadság felé, kimerültségében elaludt. Amikor felébredt, azt tapasztalta, hogy alvás közben megismétlődött az előző éjszakai fiaskó. Gondolatiba merülve folytatta útját a kút pereme felé, közben számolgatta, mennyi idejében fog telni, amíg kiér ebből a szorult helyzetből.

 

A kérdés:

Hány nap alatt mászik ki Csiga a 6 m mély kútból, ha minden nap 3 m-t mászik felfelé, de éjszaka 2 m-t visszacsúszik, tehát naponta 1 m-t halad?

 

 

:)