És ami a levélre volt írva

2015.08.29 18:17

Ha valaki jól nyitva tartja a szemét és az eszét, akár még a falevélről is tud olvasni. 

:) :) :)

Erre a levélre az volt írva (szerintem), hogy nagyon finom sütit lehet varázsolni nagyon rövid időn belűl, és pár órai hűtés után akár már fogyasztható is. Viszont, ha igazán el akarjuk kápráztatni mondjuk a vasárnapi vendégeket, akkor célszerű már szombaton elkészíteni.

Ami kimaradt a bevásárló listából, az a díszítéshez használatos csoki. De úgy gondolom, ebből minden háznál akad valamilyen... :D ... kerek, vagy szögletes, talán lyukas, esetleg töltött, de lehet, hogy csak simán tortabevonó. Mindegy, csak lehessen dekorálni vele. Egyébként ez akár el is hagyható, vagy helyettesíthető bármivel, ami feldobja a sütit, jól mutat rajta, és harmonizál az alapízekkel. Most is érvényes: a kreativitásnak csak a fantázia szab határokat, vagy még az sem. :)

 

Lássuk a listát:

  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza (lehet ízesített, de jó a natúr is, ebben az esetben olyan ízeket teszünk hozzá, amilyeneket akarunk)
  •   2   dl tejszín (laktózmentest használtam)
  •   1   cs habfixálópor
  •   1   dl víz
  •  10   g zselatinpor
  • díszítéshez csokoládé
 

Akkor fogjunk is hozzá nyomban!

Ezúttal (a tortát - mert hát lássuk be, azért ez már igencsak abba a kategóriába tartozik - fogyasztók között  nálunk van laktózérzékeny is) a Napos Sütik joghurtos-kakaós sütemény alapporához laktózmentes joghurtot tettem, így mindenki ehet belőle. A tejszín is mentes volt, mivel pálmaolaj alapú cukrászhabot használtam.

A krém elkészítése sem nagy durranás! A vizet a mikróba kb 1 percre tegyük be, utána keverjük el benne a zselatinport, és néha megkeverve hagyjuk hűlni. A tejszínhabnak való alapot lassú fokozaton egy kicsit verjük fel, keverjük bele a fixáló port, verjük tovább magas fokozaton. (Ha akarunk, a felvert tejszínhabból tartalékolhatunk a süti díszítéséhez egy keveset.) A gesztenyemasszát félig felengedett állapotban használjuk, tegyünk félre belőle annyit, amennyivel díszíteni akarjuk a tortánkat (nem feltétlenül szükséges, bármilvel lehet díszíteni), a többit villával kaparjuk bele a felvert habba. Jól keverjük össze. Eddigre már a zselatinos víz is langyosra hűlt, fokozatosan keverjük bele a gesztenyés habba. Nem kell megijedni, elég híg krémet fogunk kapni! Pár percre, amíg felvágjuk a tésztát, be lehet tenni a hűtőbe, de ne sok időre, mert a zselatin hamar húzni fog! Sok krémünk lesz, ez a mennyiség több réteghez is elég, ezért vághatjuk a sütit 3, vagy akár négyfelé is. A szokásos módon kenjük meg a lapokat, tegyük egymásra, és ha marad még, a tetejére is tehetünk belőle. Jöhet a díszítés, és a hűtés.

 

 

 

 

Tipp:

Mivel a sütődoboznak az alja le van kerekítve, a süti is ilyen formára sül meg benne. Ennél a tortánál egy kicsit "csaltam", hogy tortásabb formája legyen. A szeleteket nem eredeti sorrendben tettem egymásra, hanem a kisebb lapot középre rejtettm el, a hiányt krémmel töltöttem ki, így már egyenes oldalú, mondhatni szögletes tortát sikerült előállítani. A szélét recés késsel mintáztam meg.

 

Jó étvágyat!

 

:)