Ez kaviáros?

2015.09.12 17:52

A válasz egyszerű: áááááá, dehogy! 

Akkor milyen? Hát milyen lenne? Sütiről van szó! 

Mákos!

Tehát a mai süti nem más, mint a mákos alapporból (természetesen Napos Sütik alappor :D ) készült süti egy kicsit megbolondítva.

És amik ehhez a bolondításhoz szükségesek, azok a következők:

1. A zseléhez:

  • 3 dl víz
  • 1 db közepes citrom
  • 20 g zselatinpor
  • 2 evőkanál (4 dkg) kristálycukor
  • 1-2 dkg mazsola (ízlés szerint)
2. A krémhez:
  • 1 db M-es tojás
  • 2 evőkanál (40 g) kristálycukor
  • evőkanál (20 g) keményítőliszt
  • 2 dl tej
3. A díszítéshez:
  • a citrom héja
  • 1 cs vanilincukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 1-2 evőkanál darált mák (nem kaviár!!! :) )
Az elkészítés menete (nem kell megijedni, tovább tart leírni, mint megcsinálni!!!):
 
A mazsolát langyos vízbe áztatjuk, had dagadjon, amíg a többivel bajlódu... vagyis dolgozunk. A citromot jól mossuk meg, karikázzuk fel, tegyük bele egy mikrózható edénybe, öntsük rá a vizet és 4-5 percre tegyük be a mikróba. Amikor kivettük, nyomkodjuk bele a forró citromos vízbe a citromszeletekből a levet, szűrjük le, és a közben cukorral elkevert zselatinport áztassuk bele. Kevergetve hűtsük. 
Most jöhet a mákos sütemény alappor. Készítsünk belőle a leírás szerint sütit, sütés után tegyük ki hűlni.
Amíg hűl a tészta, addig szabadítsuk meg a citrom héját a rajta maradt rostoktól, és felét vágjuk vékony csíkokra. Forgassuk bele vanillincukorba, és hagyjuk száradni. A másik felét pedig apró kockákra vágjuk fel, ez megy bele a zselébe a mazsolával együtt. Keverjük el úgy, hogy kb egyenletesen legyenek benne, ha megszilárdul.
Ezután kezdjünk neki a krémnek. A tojás sárgáját keverjük ki cukorral a sütőedényben, tegyük hozzá a keményítőlisztet, és keverjük el simára a tejjel. Tegyük be a mikróba 2 percre, közben a tojás fehérjét verjük fel kemény habbá. Ha kivettük a krémet, kézi habverővel jól keverjük össze, forgassuk bele a fehérjét, és tegyük vissza fél percre a mikróba. Ha kész, csak nagyon ritkán keverjük meg hűlés közben. 
A sütemény tésztáját, ha érdekesbbé akarujk tenni, felszeletelhetjük egy kicsit ferdén is. A lapokat megkenjük a krémmel (ha egy kicsit szilárdabra szeretnénk, a zseléből néhány kanálnyit belekeverhetünk), és félretesszük. A sütődobozt kibéleljük műanyag fóliával, ebbe jön bele az első lap, krémmel felfelé ( :) ). Ha a zselé már megkötött, kis darabokat vágunk belőle, és a krémre tesszük, arra a következő lapot, annak a tetején lévő krémre szintén zselédarabokat, és így tovább, amig a sütilapok elfogynak. A doboz alját ütögessük meg, hogy jobban illeszkedjenek a rétegek egymáshoz. Ha esetleg kimaradt volna zselé, 2-3 másodpercre tegyük vissza a mikróba, egy picit melegedni, így már rövid hűlés után húzni fog, és ráönthető a sütire. A doboz tetejét pattintsuk rá (ezesetben majd az alja lesz), tegyük be a hűtőbe szilárdulni. Ez lehet néhány óra, de lehet egy egész éjszaka is.
A díszítéshez a tejszínhabot verjük fel a habfixálóval, keverjünk bele ízlés szerinti darált mákot. Borítsuk tányérra a dermedt sütit, vonjuk be a mákos tejszínhabbal, karcoljunk bele mintát, esetleg megszórhatjuk egy leheletnyi daráltmákkal. A megszáradt (a megolvadt vanillincukortól egy kicsit ragacsos) citromhéjat forgassuk bele a megmaradt vanillincukorba, és díszítsük vele az amúgyis már gyönyörű sütinket.
 
 
 
 
 
 
 
Jó étvágyat!
 
:)